Daske za rezanje - Savjeti za održavanje
Objavljeno: 2020-05-04 17:50:04Jedan od najčešće korištenih kuhinjskih alata su daske za sjeckanje i rezanje. Kada kupite dobar nož, ne zaboravite da je potrebno investirati i u dobru dasku za sjeckanje. Iako su drvene daske jedne od najboljih, većina ljudi vjeruje da ih je teško čistiti i održavati. No, ako redovito vodite računa o daskama, kao i o bilo kojem drugom omiljenom kuhinjskom alatu, čišćenje i njega će vam uzeti svega nekoliko minuta vremena. Pročitajte nekoliko savjeta za različite tipove daski za rezanje.
Drvene daske
Čišćenje: Nakon pranja deterdžentom za posuđe i toplom vodom, dobro obrišite čistom krpom i ostavite da se osuši. Ne uranjajte u vodu
Njega i održavanje: Biljnim uljem jednom mjesečno premažite dasku kako bi spriječili njezino pucanje i isušivanje.
Daske od bambusa
Iako se bambus službeno ubraja u porodicu trava (ne drveta, kao što bismo pomislili na prvu), daske od bambusa idealna su podloga za rezanje.
Čišćenje: Nakon pranja deterdžentom za posuđe i toplom vodom, dobro obrišite čistom krpom i ostavite da se osuši. Ne uranjajte u vodu
Njega i održavanje: Bambus je zbog svog brzog rasta odličan odabir obnovljivih izvora sirovine. Karakteristikama je veoma sličan drvu, porozan je, ali ipak nešto tvrđi materijal. Jednako kao i drvo, ne podnosi zanemarivanje pa je daske od bambusa potrebno često premazivati uljem kako bi se spriječilo pucanje.
Plastične daske
Čišćenje: Sigurno očistite u perilici posuđa ili operite deterdžentom za posuđe pa isperite vodom .
Njega i održavanje: Redovito dezinficirajte. Uklonite mrlje tako da na nekoliko minuta umočite dasku u otopinu octa i soli.
Mramorne ploče
Čišćenje: Operite u toploj vodi ili deterdžentom za posuđe pa isperite vodom.
Njega i održavanje: Redovito čistite kako biste izbjegli mrlje. Mramorne ploče namijenjene su za valjanje tijesta i posluživanje, stoga pazite jer ako ćete ih koristiti za rezanje možete oštetiti oštrice noževa.
Staklene daske
Čišćenje: Operite u toploj vodi ili deterdžentom za posuđe pa isperite vodom.
Njega i održavanje: Redovito čistite kako biste izbjegli mrlje. Staklene ploče namijenjene su za posluživanje hrane, stoga prilikom rezanja na staklenoj dasci može doći do oštećenja oštrice noža.
Kada pričamo o higijeni i zdravstvenoj sigurnosti, drvene, plastične i daske od bambusa su podjednako sigurne ako se pravilno i uredno održavaju te redovito zamjenjuju novima kad se vidno istroše ili oštete.
Koju god vrstu dasaka koristite, preporuča se da imate posebnu dasku za rezanje sirovog mesa i peradi, posebnu za voće, povrće i posebnu za termički obrađenu hranu (npr. za rezanje pečenja).