locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako uzgajati začinsko bilje na prozorskoj dasci?

Objavljeno: 2022-05-12 09:41:34
Kategorija: Blog

 

Začinsko bilje nije zahtjevno za uzgoj. Svatko tko želi posjedovati ove vrijedne vrste, moći će ih samostalno uzgajati, što daje mogućnost da u potpunosti možete kontrolirati njihovo uzgajanje. Lako možete smanjiti upotrebu kemijskih sredstava na nulu, kojih sigurno ne nedostaje u bilju iz supermarketa. Uzgoj bilja kod kuće daje sigurnost da će biti ekološko i da će njihova ljekovita svojstva biti sačuvana. Svježe bilje nesumnjivo će promijeniti okus svakog pripremljenog jela. Kako uzgajati bilje na prozorskoj dasci kako biste uživali u njihovom pogledu i imali ih uvijek pri ruci? Saznajte kako se brinuti o njima kod kuće!

 

Svježe začinsko bilje uvijek na dohvat ruke

 

Ako sami pripremate jela, sigurno ćete se složiti da će svježe bilje promijeniti svako jelo, pozitivno utječući na njegov okus. Dodano mesu, dat će mu nevjerojatnu aromu, u piću će dodati svježinu i lakoću, i u desertu će poboljšati okus. Osim toga, lišće svježeg bilja utjecat će čak i na izgled već pripremljenog jela. Mirisno bilje ukusan je i izuzetno zadovoljavajući dodatak vašoj hrani - pogotovo kada ih sami uzgajate! Bilje uzgojeno u teglama utjecat će na zdravlje, okus i, prije svega, na kvalitetu vaših obroka. Također je vrijedno zapamtiti da takav domaći uzgoj bilja može biti prekrasan ukras stana. Može se uzgajati u teglama ili kutijama, bilo na balkonu ili na prozorskoj dasci.

 

Bilje za uzgoj u teglama

 

Prilikom odabira biljaka za uzgoj na prozorskoj dasci, vrijedi se voditi vlastitim željama i time koje bilje koristite svaki dan. Najbolje je odabrati one vrste koje ne samo da će lijepo izgledati, već čiji će se okus i aroma koristiti u kuhinji kao izvor vrijednih tvari kao što su minerali, vitamini ili eterična ulja. Odaberite one vrste koje volite!

·         Bosiljak i limun su višegodišnje biljke, ali se uzgajaju kao jednogodišnje, lako se uzgajaju i brzo rastu. Bosiljak treba puno svjetla, pa najbolje raste na sunčanoj prozorskoj dasci. Morate misliti o njegovom redovitom zalijevanju. Začin je za mnoga jela – pizzu, umake, tjesteninu.

·         Korijander je jednogodišnja biljka koja se odlikuje jedinstvenim mirisom. Koristi se u kuhinji za jela od mesa, povrća, salate, morskih plodova.

·         Lovorov list je višegodišnja biljka s aromatičnim lišćem. Vrlo su popularni začini za umake, juhe i mnoga druga jela

·         Ljupčac je višegodišnja biljka koja u vrtovima izraste vrlo visoko, zbog čega se u teglama uzgaja do jedne sezone. To je začin za salate, juhe i mnoga druga jela.

·         Ružmarin može rasti na otvorenom tijekom cijele godine, ali je također izvrstan za uzgoj na prozorskoj dasci. Koristi se kao začin za meso.

·         Mažuran je višegodišnja biljka koja se uzgaja u teglama kao godišnja. Izvrstan začin za kupus i masnu hranu.

·         Matičnjak je višegodišnja biljka, ali na prozorskoj dasci uzgaja se kao jednogodišnja. Matičnjak ima osvježavajući miris. Njegovi listovi idealni su za čaj i kao dekoracija jela.

·         Metvica je višegodišnja biljka koja se uzgaja u teglama kao jednogodišnja. Metvica se koristi za čaj i mnoga slatka jela. Svježi listovi mente također se koriste za ukrašavanje jela.

·         Origano je višegodišnja biljka koja se uzgaja kao jednogodišnja. Ovo je popularan začin za pizzu, umake, jela s rajčicama.

·         Kadulja je ljekovita biljka, pogodna je za uzgoj u teglama, a koristi se uglavnom za čaj.

·         Timijan je višegodišnja biljka, ali se na prozorskim klupčicama uzgaja se kao višegodišnja. Timijan je začin za mariniranje mesa, juhe, jela od grahorica.

·         Peršin - dvogodišnja popularna biljka, koja se koristi za većinu jela

 

 

Kada saditi bilje u teglama?

 

Ako ste se odlučili na sadnju, možete kupiti sjeme ili koristiti gotove sadnice.

Bilje koje se uzgaja u teglama najbolje je sijati u rano proljeće. Iako se bilje na prozorskim klupčicama može sijati tijekom cijele godine, idealno vrijeme sjetve za njih su ožujak i travanj. Posude sa zasijanim biljem postavite na prozorske klupčice s puno sunčeve svjetlosti i redovito zalijevajte. Sjemenke obično niču oko dva tjedna - i jednogodišnje i dvogodišnje bilje, a sjemenke ljekovitog bilja kao što je metvica i do mjesec dana.

Ako želite brzo uživati u začinskom bilju u teglama i njihovom uzgoju na kuhinjskoj prozorskoj dasci, bolje je kupiti gotove sadnice. Kako bi se čim prije upustili u uživanje u bilju, sve što trebate je presaditi ga u veću teglu, a lišće se može odmah koristiti u kuhinji.

 

Tegle za kućni uzgoj začinskog bilja

 

Prilikom odabira tegli za uzgoj bilja na prozorskoj dasci, zapamtite da ih treba prilagoditi vašem interijeru. Obične keramičke ili glinene posude bit će savršene, a spremnici od metala i betona će se uklopiti u moderne, minimalističke interijere. Koristite pletene košare i drvene kutije ako volite skandinavski ili rustikalni stil. Vrlo dobar izbor bit će i tegle od izdržljive plastike, otporne na čest kontakt s vodom i čiji je izbor boja zaista velik. Dobro je kada svaku od biljaka uzgajate u zasebnoj tegli. Imajte na umu da jednogodišnje biljke odumiru nakon što se sjeme oslobodi i ne trebaju velike posude. Većina njih su višegodišnje biljke, ali se uzgajaju poput jednogodišnjih biljaka, jer brzo rastu, npr. metvica i origano. Trebaju veće posude zbog većeg korijenja. U zemlju se mogu postaviti i, ponekad potrebne, posebne potpore za biljke kako bi ih se održalo uspravno.

 

Zemlja za uzgoj biljaka i gnojidba

 

Začinsko bilje voli lagane, prozračne i hranjive supstrate bogate hranjivim tvarima. Dostupna je mješavina zemlje za vrt za uzgoj povrća ili posebna zemlja za takvo bilje. Jednogodišnje biljke posađene u dobrom tlu ne zahtijevaju dodatnu gnojidbu. Dvogodišnje i višegodišnje biljke zahtijevaju prihranu univerzalnim ili prirodnim gnojivima. Bilje na prozorskoj dasci treba redovito zalijevati.

 

Kako skupljati i čuvati začinsko bilje?

 

Lišće bilja najbolje je rezati škarama. Možete kupiti posebno dizajnirane modele za začinsko bilje, koji se ne smiju koristiti za druge biljke koje mogu biti otrovne. Bilje se, naravno, može trgati i prstima. S vremena na vrijeme dobro je otkidati vrhove mladih izdanaka kao kod na primjer origana, mažurana, timijana jer potiče razmnožavanje biljaka.

Bilje koje se uzgaja na prozorskim klupčicama koristi se prilično redovito. Bosiljak ili korijander iznimno dobro rastu, mogu se sačuvati sušenjem ili zamrzavanjem kako biste ih mogli koristiti u budućnosti.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!