locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koji usisavač odabrati? Štapni, ručni, robotski ili klasični?

Objavljeno: 2023-02-17 14:12:42
Kategorija: Blog

 

Jeste li znali da prosječna osoba provede čak 87% svog života u zatvorenom prostoru? Nismo ni mi očekivali ovako visoki postotak, ali kada bolje pogledamo – većina je na poslu u zatvorenom, djeca su u školi i u vrtiću u zatvorenom, kada dođemo kući smo u zatvorenom i kada spavamo smo u zatvorenom. Sada kada to sve sagledamo iz  neke druge perspektive, možemo reći da je to zaista puno vremena i da zrak i prostor koji nas okružuju trebaju biti čisti.

 

Redovite „generalke“,  odnosno čišćenja kuće/stana mogu znatno poboljšati kvalitetu zraka koji udišemo. Usisavanje je danas neizostavan dio čišćenja svakog doma i prostora općenito. Metle koje razbacuju prašinu i čestice prljavštine u zraku odavno su dobile svoju zamjenu – usisavače. Podijeliti ih možemo na četiri vrste: štapni usisavači, ručni usisavači, klasični usisavači i robotski usisavači. Koja je razlika između svakog od četiri navedena tipa i koji je idealan za vas?

 

 

Robotski usisavači

 

Oni su, takoreći, najnoviji i najmlađi od sve tri vrste usisavača koji su se pojavili u prodaji. Ovi modeli usisavača su kompjuterizirani, što znači da njima možete upravljati putem pametnog telefona čak i kada niste kod kuće. Robotski  usisavač se kreće pomoću kotača koji su neovisno upravljani odvojenim električnim motorom. Kreću se po prostoru i skupljaju prljavštinu pomoću četki koje ju usmjeravaju prema vakuumu te ju usisava u spremnik.

 

Robotski usisavači ima mogućnost prepoznavanja prepreka, stepenica, namještaja koji im priječi put. Brojnim senzori omogućuju im to prepoznavanje kako bi te iste prepreke mogli zaobilaziti, ali i usisati oko i ispod njih. Prva stvar koju biste trebali znati jest da za učinkovito čišćenje robotskih pomagača ipak treba stvoriti pogodne uvjete u stanu ili kući.

 

Neki modeli robotskih usisavača imaju i mogućnost mokrog brisanja podova nakon usisavanja, pa na taj način odradi dva posla u jednom potezu.

 

Klasični usisavači
 

Većina nas još uvijek u svom domu ima klasičan usisavač sa spremnikom i nastavkom povezanim crijevom. Neki od tih usisavač umjesto spremnika imaju i vrećice koje se moraju kupovati i redovito mijenjati. Oni sa spremnikom su jednostavniji i jeftiniji za održavanje. Ovakvi usisavači su multifunkcionalni jer najčešće dolaze s jako puno nastavaka za čišćenje namještaja, parketa, a pogodni su za usisavanja stepeništa, tepiha i zavjesa.

 

Klasični usisavač je odličan za one koji vole usisavati i posao obaviti bez pomoći robota. Mala mana takvog usisavača je nezgrapnost i zapinjanje prilikom usisavanja.

 

 

Ručni usisavači

 

Usisavači ovog tipa su najkorisniji u kuhinji i blagovaonici jer su to prostorije u kojima radimo najviše nereda tijekom kuhanja i jela. U slučaju da prospete brašno, rižu ili su mrvice od hrane na tepihu – najjednostavnije i najbrže rješenje su upravo ručni usisavači.

 

Vrlo su lagani i što je odlično – bežični. Pune se na bateriju te se iskopčaju iz struje i spremni su za upotrebu.

 

Iako su odlični za brzinsko rješavanje problema, ovi usisavači nemaju veliku usisnu snagu pa se tako niti ne može usporediti s klasičnim usisavačem. Trebate pripaziti na trajanje baterije. Jer za razliku od klasičnih usisavača koji su ukopčani u struju – vrijeme usisavanja s ručnim usisavačem je ipak ograničeno.

 

Štapni usisavači
 

Ima jaku usisnu snagu, ne zauzima puno mjesta i odličan je za svako kućanstvo. Štapni usisavači super su solucija ukoliko u kućanstvu imate kućnog ljubimca kojem jako otpada dlaka.

 

Preporučuju se osobama koje imaju problema s kralježnicom zbog toga što nije potrebno saginjati se prilikom čišćenja što dodatno olakšava održavanje doma blistavim.

 

Razni modeli štapnih usisavača mogu se naći sa spremnikom, vrećicom ili filterom, a dolaze s baterijom koja se puni. To ove usisavače čini bežičnima i omogućuje jednostavno kretanje po prostoru.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

 

1. Bosch BBS8214 štapni baterijski usisavač - 570,71€ (4.300,01 kn); 2. Ecovacs DEEBOT N8+ robot usisavač i perač - 663,61€ (4.999,97 kn); 3. Electrolux PD82-4MG usisavač - 265,44€ (1.999,96 kn)

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!