locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Rasvjeta interijera u industrijskom stilu

Objavljeno: 2023-03-01 09:47:21
Kategorija: Blog

 

Sanjate o stanu atraktivnog industrijskog stila? Divite se industrijskom dekoru, ali ne znate odakle početi zaokret prema ovakvom uređenju? Mi vam možemo u tome pomoći! Jedan od najvažnijih elemenata industrijskog dizajna jest lijepa rasvjeta koja u prostoru stvara ugodnu atmosferu. Stoga vam predlažemo koje svjetiljke najbolje pristaju za ovaj stil.
 
Industrijski dizajn karakteriziraju prigušene boje i prirodni materijali, kao i staklo i metal. Prostrani i strogi, ali i udobno uređeni interijeri u minimalističkom stilu zahtijevaju prekrasnu rasvjetu. Sobe će dobiti moderan karakter zahvaljujući adekvatno odabranim rasvjetnim točkama, visećim LOFT svjetiljkama, stojećim modelima i zanimljivim zidnim svjetiljkama.

 

Kako bi trebale izgledati svjetiljke u LOFT stilu?
 

LOFT je jedinstven, moderan stil koji je brzo osvojio mnoge. Razvio se u prošlom stoljeću. Uspješne tvrtke industrijskog doba gradile su ogromne proizvodne hale i skladišta, koja su u doba krize ostala ispražnjena. Te napuštene zgrade u najam su uzimali i u njima radili umjetnici, stvarajući tamo svoje ateljee i stanove. U starim tvornicama, skladištima i halama stvoren je jedinstven stil, prožet sirovošću, ali i udobnošću.

 

 

Inspiracije LOFTOM u uređenju interijera
 

Današnji LOFT stil utjelovljuje minimalizam koji oduševljava i privlači mnoge. Industrijskim stilom dominiraju sirovi oblici, a ne nedostaje ni nedovršenih površina. Namještaj je izrađen od različitih materijala, drveta, metala i stakla, a na zidovima su vidljive cigle i sirova žbuka. Baš kao što su napuštenim tvornicama bile vidljive cijevi i elementi instalacija, isti prizori i u modernim LOFT interijerima sasvim su prirodna stvar.
 

Svjetiljke u industrijskom stilu
 

LOFT rasvjeta koja pristaje uz  industrijski stil predstavlja kombinaciju štednje, minimalizma i topline umjetnog svjetla. Često je napravljena od metala (vrlo često emajliranog), prozirnog, heterogenog stakla, a može imati i drvene elemente. Industrijskim stilom dominiraju jednostavni oblici pa su i LOFT svjetiljke vrlo jednostavne strukture.
 

Industrijski stil često se koristi LOFT lampama koje se nadovezuju na rasvjetu proizvodnih hala i skladišta. Otuda reflektori s mrežastim sjenilima, duguljaste svjetiljke te svjetiljke s metalnim abažurima.
 

Uobičajena pojava u LOFT stilu su i svjetiljke s vrlo malim sjenilima ili potpuno ogoljene žarulje. Ovakve svjetiljke sve više dobivaju na popularnosti u industrijskom stilu. Nastavak žarulje je vrlo često obični, ničim kamufliran kabel što interijeru udahnjuje dodatnu notu sirovog izgleda, drveni okvir ili kabel obložen tkaninom. 

 

 

Boja svjetla u LOFT interijeru
 

Žarulje koje se nalaze u takvim svjetiljkama mogu biti neutralne boje svjetla ili neutralno tople boje. Žuta ili narančasta boja osvjetljenja kreirat će dojam topline u prostoriji, dok će neutralna boja interijeru udahnuti vrlo minimalistički, moderni karakter.
 

Koje vrste industrijske rasvjete postoje?


Industrijski stil razlikuje nekoliko vrsta svjetiljki. Najpopularnije su:
 
1. Viseće LOFT svjetiljke – to su svjetiljke koje vise sa stropa. Takva stropna svjetiljka izvrstan je izvor glavnog svjetla, onog koje omogućava da čitav interijer bude ravnomjerno osvijetljen. Međutim, ova rasvjeta najčešće daje slabije, difuzno svjetlo, nepogodno za precizan rad.

Ono što predstavlja savršeno rješenje u industrijskom stilu je uvođenje visećih svjetiljki u interijer. Ako tražite odgovarajuću stropnu svjetiljku u industrijskom stilu, svakako se odlučite za model s metalnim ili staklenim sjenilom, koji je dovoljno širok da dobro reflektira svjetlost i koji je dovoljno nisko da žarulja malo proviruje ispod njegova ruba. Modeli s nekoliko izvora svjetlosti raspoređenih po neravnoj liniji ili naizgled kaotično raspoređeni također će izgledati sjajno.

2. Zidne svjetiljke u LOFT stilu - LOFT prostorije su velike i teško ih je osvijetliti jednom stropnom svjetiljkom. Za takav otvoren prostor dobro je odabrati dodatne rasvjetne točke. Kao dopunski izvori svjetlosti mogu poslužiti zidne svjetiljke.

Moderne industrijske zidne svjetiljke trebale bi biti usklađene s ostalim svjetiljkama, stoga se pri kupnji rasvjete dobro odlučiti za takve serije koje se sastoje i od zidnih i od stropnih svjetiljki, a po mogućnosti čak i od stajaćih podnih lampi. Usklađeni modeli iz iste serije lijepo će upotpuniti prostor, a zahvaljujući njima prostor će djelovati koherentno i zanimljivo.

Industrijske zidne svjetiljke najčešće su ogoljene, duguljaste fluorescentne svjetiljke, koje snažno asociraju na skladišta i proizvodne hale. Zidne svjetiljke u industrijskom stilu također mogu biti u obliku reflektora s metalnim rešetkastim sjenilom.

3. Velike i male podne svjetiljke u industrijskom stilu – industrijski stil oduševljava sirovim, jednostavnim, ali atraktivnim dodacima. Svaki element interijera, osim visoke estetike, treba karakterizirati i visoka funkcionalnost, stoga bi unutrašnjost LOFT interijera trebala biti opremljena lijepim podnim svjetiljkama, koje nemaju samo praktičnu, već i dekorativnu funkciju.

Podne svjetiljke ovog stila su visoki modeli, obično postavljene u metalne okvire. Često su crne boje, dok je žarulja, smještena u široku abažuru, velika i daje toplo svjetlo. Takve svjetiljke bit će izvrstan odabir za dnevnu sobu, spavaću sobu ili ured. Manje verzije vrlo slična izgleda mogu poslužiti i kao stolne LOFT svjetiljke.

 

 

Koliko su industrijske svjetiljke važne u LOFT interijerima?


Dobro osvjetljenje temelj je svakog dobro uređenja. Umjetno svjetlo kreira ugodnu atmosferu i naglašava karakter interijera, a prije svega omogućava aktivnosti u domu nakon što padne mrak. Dobro dizajnirano svjetlo omogućuje rad i čini ga ugodnijim.

Industrijski stil rasvjetom se služi na poseban način. Industrijske svjetiljke utjelovljuju funkcionalnost, a istovremeno su i primjer zanimljivog dizajna. Zahvaljujući ovim jedinstvenim elementima, LOFT stil u zatvorenom prostoru zaista može zasjati u svom punom sjaju. LOFT lampe mogu biti viseće, zidne i podne.

Ova vrsta rasvjete također predstavlja dobra osnova za interijere uređene u vintage i retro stilu.

 

Kako odabirati LOFT rasvjetu za bilo koji interijer u industrijskom stilu?


Različite prostorije koriste različite vrste rasvjete. Viseće, stajaće i zidne svjetiljke izuzetno su važan dodatak prostora zbog čega se na tržištu nekretnina sve veća pozornost pridaje ne samo funkcionalnom rasporedu prostorija, već i praktično dizajniranim rasvjetnim točkama. Tražite svjetiljku koja će savršeno pristajati vašem prostoru? Svakako pročitajte sljedeće savjete!

1. Kuhinja – u kuhinjskim prostorijama prvenstveno će funkcionirati viseća rasvjeta, koji treba biti primarni izvor svjetlosti. Najbolje ju je smjestiti iznad stola ili kuhinjskog otoka. Kao dodatna rasvjeta najbolje će poslužiti zidne svjetiljke u obliku fluorescentnih ili LED svjetiljki u svojim ugradbenim varijantama.

2. Dnevni boravak – za dnevni boravak dobro je odabrati veliko, viseće rasvjetno tijelo. Isplati se odabrati model koji ima mogućnost podešavanja intenziteta svjetlosti. Kao dodatni izvor svjetlosti za ovu prostoriju prikladni su i stojeći modeli.

3. Spavaća soba - ovdje se također dobro odlučiti se za jednu veliku viseću svjetiljku. Dodatne zidne svjetiljke unijet će romantičnu i intimnu atmosferu. Na toaletnom stolu, noćnim ormarićima i komodama možete staviti dodatne lampe. Sjenila usmjerite tako da vam ne udaraju u oči dok spavate te da na praktičan način osvjetljavaju prostor.

4. Kupaonica je prostorija u kojoj ponekad nema visećeg rasvjetnog tijela. U stanovima se u kupaonice uobičajeno stavlja zidna rasvjeta, koja pruža bolje osvjetljenje u maloj prostoriji, a funkcionalnija je dok se šminkate, brijete, perete zube i sl.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!