locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Apartmani - Budžet od 20.000 kuna. Kako ga najpametnije iskoristiti?

Objavljeno: 2020-03-17 10:50:06
Kategorija: Blog

Boba Blašković,

novinarka, stilistica, urednica, art direktorica, osnivačica i glavna urednica Dbloga te dugogodišnja urednica D&D-a te magazina Gloria Dom. Jutarnji list, Gloria, Globus, Grazia, 24 sata, Budi.in, Telegram... samo su neki od medija s kojima je Boba godinama surađivala te surađuje i stekla ugled autoriteta i influencera u svijetu dizajna i interijera.

Boba Blašković je i partnerica u platformi O'snova - lifestyle & experience radionice, članica međunarodnog novinarskog žirija za najbolje hotele Villegiature awards, suvlasnica tvrtke za dizajn interijera Design House te strastvena ljubiteljica apartmana i putovanja. 

 

Bliži se početak turističke sezone i jedna od najvećih dilema svih koji po prvi put kreću s iznajmljivnjivanjem,kao i onih koji se godinama bave turizmom je - kako ostvariti najbolji omjer uloženog i dobivenog.
Kako napraviti vidljivu razliku, podići kvalitetu, izdvojiti se od konkurencije i biti bolji, a usput ne potrošiti cijelo bogatstvo te ostvariti brzi povrat investicije?

Tu dilemu pokušat ćemo vam razjasniti u našim tekstovima u kojima vas stručnjaci za apartmane savjetuju što možete napraviti s budžetom od 20.000, 50.000 ili 100.000 kuna koliko vam je u pravilu potrebno za manji, srednji i veliki makeover apartmana za četvero ljudi.
20.000 kuna zvuči puno, no vrlo lako se može istopiti i uložiti u stvari koji nisu prioritet. Primjerice, naravno da bi svaki apartman trebao imati lijepu kupaonicu, kuhinju i nove parkete, no s obzirom na cijene 20.000 kuna nije budžet s kojim se može ulaziti u velike radove poput adaptacije kupaonice, promjene kuhinje, zamjenu instalacija, podova, sistema grijanja, nove stolarije...
Zato s budžetom od 20.000 kuna nemojte planirati velike, temeljite zamjene i popravke. Novac će se istopiti na majstore i nevidljive stari, a budžet vam neće dopustiti da promijenite ono što je uistinu bitno ili vidljivo, što će vam podići kvalitetu nekretnine ili donijeti "klikove" i bolje ocjene na booking stranici.

A kako onda krenuti?

 

Vrlo objektivno. Hladne glave analizirajte što u vašem apartmanu treba promijeniti. Pokušajte biti što objektivniji i izanalizirajte u kojem je stanju - kuhinja, kauč, krevet, madrac, stolice, lusteri, ručnici, plahte, tanjuri...

Zaista se potrudite gledati apartman iz očiju gosta, a ne vlasnika, što znači da trebate biti kritični i nimalo emotivni prema nekim predmetima i komadima namještaja.

Nakon analize napravite listu prioriteta i pokušajte vidjeti koje stvari morate promijeniti jer se pokvarilo, puklo, izlizalo se, izbljedilo, isprljalo, a koje bi bilo dobro radi popravljanja dojma.

Novi parket, prozore, pločice, odmah maknite kao ideju jer će vam pojesti previše novaca u budžetu, pa radije sačekajte koju godinu i skupite veći novac za malo detaljniji makeover, a 20.000 kuna radije uložite u ono najvažnije - prvi dojam.

Otkrit ćemo vam tajnu - apartmani s najbolje rangiranim ocjenama gostiju jako puno ulažu u prvi dojam i nikada si neće dozvoliti da apartman izgleda izlizano, zapušteno i prljavo.

Zato iskusni iznajmljivači znaju da dekorativne jastuke, prekrivače,jastuke za terasu, ručnike, tepihe mijenjaju jako često - u pravilu svake sezone.

To je trošak od kojih tisuću kuna, a uvelike čini razliku da li su vas dočekale nove čiste plahte i novi debeli ručnici ili nešto izbljedilo, staro i na rupice.

Jednako je s posuđem. Sve što je staro i otkrhnuto, odmah maknite. Nitko ne želi piti iz otkrhnute čaše ili starih tanjura. Novi set tanjura i posuđa možete kupiti već za 300-injak kuna i to uistinu nisu stvari na kojima trebate štedjeti, čuvajući stare rasparčane komade iz setova.Novi set tanjura i posuđa možete kupiti već za 300-injak kuna i to uistinu nisu stvari na kojima trebate štedjeti, čuvajući stare rasparčane komade iz setova.

Obavezno promijenite izbljedjele dekorativne jastuke na terasi. Nemojte si dozvoliti da radi par sto kuna vaš apartman izgleda neuredno te da zbog toga dobivate loše ocjene gostiju.

Ista stvar vrijedi i za stolnjake, otirače, prekrivače, tepihe i sve što bljedi. Sve je to potrošna roba i računajte da ćete to morati mijenjati svake sezone, baš kao i plahte i ručnike.

Sve što se često pere i koristi, mora se često mijenjati. Naravno da će se dogoditi neka sezona kada gosti ostaju dulje, pa možda svake godine nećete morati kupovati baš sve nove komplete posteljina i ručnika. No, također, u svojim kalkulacijama računajte i na ličenje, kako bi se osvježio prostor i dočekao goste uredan, čist, mirisan.

Tisuća po tisuća kuna i s ovim osnovnim "sistemskim" stvarima koje treba mijenjati i popravljati svake godine popeli smo se već na desetak tisuća kuna. Što napraviti s ostalih 10.000 kuna?

Zamijenite ono što je prioritet na vašoj listi - dakle kauč, fotelje, stol i stolice, novi ormar, krevet, madrac, lusteri, televizor, klima-uređaj, fronte u kuhinji, radna ploča, nove pipe, umivaonik, vrtni namještaj...

Naravno, da sve to nećete moći promijeniti iste sezone, zato napravite svoj interni plan - što ćete mijenjati ove godine, što iduće, a što za tri, četiri godine.

Naime, naš savjet je da vam prioritet bude dotrajalost i vidljivost, odnosno prvi dojam. Naime, jako puno ćete postići ako stare rasklimane i demodirane stolice zamijenite novim, a veliku promjenu donosi i nova rasvjeta, posebice lusteri.

To su stvari koje u pravilu nisu veliki trošak, a jako utječu na prvi dojam. Ista priča je i s kaučem, foteljama, stolićima, noćnim ormarićima i vrtnim namještajem. Za desetak tisuća kuna imat ćete kompletno novi dnevni boravak i novu vrtnu garnituru, što se sve čini izvrsno uloženim novcem uz onih 10-ak tisuća kuna koliko ste rezervirali za sitne popravke, ličenje i promjenu dotrajalih tekstila te sitne dekoracije koje će osvježiti prostor.

Evo našeg prijedloga namještaja i detalja koji vam ulaze u budžet od 20.000 kuna

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!