locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Garsonijera u muškom stilu

Objavljeno: 2023-05-03 13:54:06
Kategorija: Blog

 

Garsonijere su mali stanovi u kojima najčešće žive studenti, mlađa single radna populacija ili mladi parovi bez djece. Manja površina stana znači manje mjesečne troškove, no s druge strane ne ostavlja velike mogućnosti rearanžiranja interijera. Upravo zbog toga, projektiranje interijera za garsonijeru zahtijeva dobro osmišljenu strategiju, nešto iskustva te poneko pametno rješenje.

Uređenje garsonijere može se provesti na više načina. Bez obzira jeste li se odlučili za interijer podijeljen u prostorije prema njihovoj namjeni ili garsonijeru u formi studio apartmana, oba rješenja mogu polučiti zanimljivim rezultatom. Često u garsonijerama žive muškarci, tako da je dobro znati kako dizajnirati i urediti takav prostor u muškom izdanju.

 

1. Što je važno znati pri projektiranju interijera u muškom stilu?

 

Interijeri u muškom stilu imaju jedinstven karakter. To su prostori u kojima, prije svega, vlada funkcionalnost i jednostavnost uređenja. U takvim vrstama projekata najčešće se reduciraju boje, motivi i dekorativnost, u korist modernosti i minimalizma. U muškoj garsonijeri nema puno namještaja, ali je svaki element funkcionalan.

 

Koloristika interijera u muškom izdanju


Muški je interijer obično toniran. Međutim, upotrebljavaju se i svijetle i tamne palete boja. Izuzetno popularne su sive, smeđe, crne i modre nijanse u kombinaciji s atraktivno dizajniranom umjetnom rasvjetom. Stan u takvim bojama je moderan i pomalo ekstravagantan, na prvi pogled taman i hladan, no zapravo vrlo moderan i praktičan.

Svijetle boje biramo tamo, gdje cjelokupni interijer treba odisati klasičnijim stilom. Svjetlije nijanse također su dobro rješenje za garsonijere, u kojima imamo male zasebne prostorije. Tamne boje na malom prostoru mogu optički smanjiti prostor, zbog čega je u ovakvim slučajevima bolje posegnuti za svijetlijim bojama.

 

Visoka funkcionalnost opreme


Garsonijera u muškom stilu mjesto je gdje bi se trebao naći isključivo funkcionalni namještaj. U prostoru takvog stana savršeno će funkcionirati elementi kao što su: sklopivi stol, kauč ili kutna garnitura s funkcijom razvlačenja, nevelik stolić za kavu te praktičan zidni element. Moderan namještaj te namještaj u industrijskom stilu izgledat će sjajno.

 

 

 2. Otkuda započeti projektiranje garsonijere?

 

Moderna, udobna i funkcionalna garsonijera može se dizajnirati na različite načine. U malom stanu prostorije mogu biti odvojene prema svojim namjenama, ili garsonijera može biti dizajnirana kao studio s jednom, glavnom, velikom sobom. U oba slučaja uređenju treba pristupiti s oprezom i vrlo promišljeno.

Stan, koji je podijeljen na nekoliko prostorija obično gubi dodatni prostor u korist pregradnih zidova, ali istovremeno dobiva mogućnost logičke podjele i pruža veću razinu privatnosti i intimnosti. U takvom stanu dobro se odlučiti za svjetlije boje, veliko ogledalo i minimalizam kada je riječ o namještaju.

S druge strane, stan u formi studio apartmana projektira se pomoću višenamjenskog namještaja. Popularno rješenje je čajna kuhinja s dnevnim boravkom, koji ujedno ima funkciju spavaće sobe. U takvoj vrsti stana jedina zasebna prostorija često je kupaonica – preostali prostor tvori jedinstvenu, višefunkcionalnu veliku cjelinu. Prostor nije ni na koji način podijeljen ili je tek arbitrarno razgraničen namještajem ili drugim elementima.

 

3. Kako projektirati dnevni boravak s čajnom kuhinjom?

 

Popularno rješenje, kako u slučaju studio apartmana, tako i stana s odvojenim prostorijama, jest uređenje dnevnog boravka s čajnom kuhinjom. Ovo iznimno popularno rješenje omogućuje vam uštedu prostora, a istovremeno pruža funkcionalan raspored vaše garsonijere.

 

Oprema dnevnog boravka


U ovoj se kombinaciji dnevni boravak oprema standardno, namještajem za odmor – kaučom, foteljom ili kutnom garniturom te klupicom ili stolićem za kavu, kao i velikim zidnim elementom te nešto manjim TV stalkom.

 

Čajna kuhinja u dnevnom boravku


U čajnoj se kuhinji namještaj postavlja na jedan ili na dva zida, tvoreći tako kuhinjsku depandansu. Interijer je tako zanimljivo dizajniran te omogućuje i kuhanje i odmor. Veličina depandanse može varirati. One veće mogu biti vrlo sadržajne pa čak i imati, na primjer, kuhinjski otok, koji na zanimljiv način odvaja depandansu od ostatka dnevnog boravka.

 

 

4. Spavaća soba zasebno ili u dnevnom boravku?

 

Još jedna popularna kombinacija jest stvaranje dnevnog boravka, koji ujedno služi i kao spavaća soba. Interijer se tada obično oprema lounge namještajem s funkcijom razvlačenja, koji tijekom dana služi za odmor, a noću se pretvara u ugodno mjesto za spavanje. Garsonijera tako ostaje prostrana i funkcionalna.

U takvoj kombinaciji dobro je odabrati komodu ili ormar za dnevni boravak, gdje možete spremiti svoje privatne stvari, odjeću i sitnice. Za takve vrste prostorija dizajneri se često odlučuju za veće elemente zidnog namještaja, koji može poslužiti bilo za izlaganje ili odlaganje osobnih stvari.

 

5. Kako urediti garsonijeru u muškom stilu?

 

Garsonijera u muškom izdanju moderan je i izuzetno funkcionalan stan, istovremeno udoban i estetski privlačan. Ovisno o preferencijama stanara, interijer se može urediti u svijetlim i tamnim bojama. Uvijek dobar izbor je visokokvalitetan namještaj, koji će vam služiti godinama.

 

Završna obrada zidova i podova


Podove i zidove treba izvesti na jednostavan, estetičan način. Obično se postavljaju praktične i izdržljive vinil ploče, a u kupaonici - keramičke pločice. Takve se površine lako peru, tako da održavanje ne bude prezahtjevno. Pločice se također mogu naći u završnoj obradi kuhinje ili u onom dijelu dnevnog boravka, gdje se nalazi kuhinjska depandansa.

 

Polifunkcionalnost garsonijera u muškom izdanju


U garsonijeri često nema mjesta za zasebne prostorije. U tom slučaju, kupaonica je jedini odvojeni interijer, dok je dnevni boravak povezan s blagovaonicom, kuhinjom i spavaćom sobom. Ulogu hodnika često preuzima dio sobe s vješalicom uz sama ulazna vrata. Višenamjenske sobe i raspored u obliku studija izuzetno su popularni motivi u projektiranju interijera studio-apartmana.

 

Prirodna i umjetna rasvjeta


Veliku ulogu u svakom interijeru igra svjetlost, prirodna i umjetna. Često u sve dijelove garsonijere ne dopire prirodno svjetlo pa biste se trebali pobrinuti za lampe, koje će rasvjetljavati tamne kutove.

 

 Za više informacija posjetite našu stranicu www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!