locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koje boje odabrati za dječju sobu?

Objavljeno: 2023-11-06 12:37:44
Kategorija: Blog

 

Odabir odgovarajućih boja za dječju sobu može biti fascinantan, ali i težak zadatak. Ova odluka će utjecati ne samo na estetiku sobe, već i na raspoloženje i funkcionalnost prostora u kojem će dijete provoditi puno vremena. Stoga ovu odluku treba donijeti s oprezom, uzimajući u obzir mnoge čimbenike.

Koje su najbolje boje za dječju sobu? Jesu li boje u dječjoj sobi doista toliko važne? Je li vrijedno usredotočiti se samo na boju zidova, ili možda i na boje namještaja? Ovo su svakako zanimljiva i intrigantna pitanja, a odgovore možete pronaći u našem članku u nastavku. Pogledajte s nama koliko su važne boje u dječjoj sobi!

 

 

Koje boje odabrati za dječju sobu? Dob i spol djeteta

 

Prvi i temeljni čimbenik koji treba uzeti u obzir je dob djeteta. Bebe i mala djeca trebat će drugačije boje nego tinejdžeri. Za sobu za bebe često su najbolji izbor svijetle, prigušene boje poput pastelnih, dok starija djeca mogu imati svoje omiljene boje.

Međutim, boje u dječjoj sobi ne bi trebale biti previše kričave, bez obzira na dob vaše djece. Previše svijetle nijanse mogu odvratiti djetetovu pažnju i previše ga stimulirati, što nije dobro za učenje ili spavanje. Svijetle, prigušene boje, poput pastelnih nijansi plave, zelene ili bež boje, mogu stvoriti mirno i opuštajuće okruženje.

Prema tradiciji, spol djeteta utjecao je na izbor boja u dječjoj sobi, na primjer, ružičasta za djevojčice i plava za dječake. Međutim, sve se više roditelja odlučuje za neutralne boje koje su prikladne i za djevojčice i za dječake, što omogućuje veću fleksibilnost i izbjegavanje rodnih stereotipa. Međutim, boja zidova u dječjoj sobi trebala bi odražavati djetetovu radost i volju za životom, a tmurne sive ili dosadne smeđe boje ovdje definitivno neće odgovarati.

Boje za sobu dječaka i djevojčica mogu se ili ne moraju razlikovati. Mnogo ovisi o preferencijama roditelja i same djece.

 

Koje boje odabrati za dječju sobu? Djetetove želje

 

Ako je vaše dijete dovoljno staro da ima svoje omiljene boje, dobro je pitati ga koje boje ili uzorke želi imati u svojoj sobi. To može pomoći vašem djetetu da se osjeća više uključenim u proces uređenja svog prostora. Što je još važnije, dijete će se osjećati bolje u novoj sobi sa svojim omiljenim bojama.

Najbolje boje za dječju sobu su one koje će se sviđati djetetu. Dijete bi se moglo osjećati loše u sobi obojenoj u neželjenu boju.

 

 

Koju boju odabrati za dječju sobu? Trajnost i sigurnost

 

Razmislite o trajnosti odabranih boja. Djeca brzo rastu i njihov se ukus može promijeniti. Zato je dobro odabrati univerzalne boje tj. one koje će dugo biti aktualne. Stoga, pastelne nijanse i nijanse bijele boje su dobra pomisao. Ako je vaše dijete neodlučno i često mijenja mišljenja, dobro je obojati zidove u neutralnu nijansu sive ili bijele boje, a cjelokupno uređenje nadopuniti šarenim dječjim namještajem i dodacima.

Bez obzira na izbor boja, uvijek biste trebali koristiti boje i završne obrade koje su sigurne za zdravlje i ne emitiraju štetne tvari. Za bebe i malu djecu posebno je važno da prostor nema toksina.

 

 

Top 5 najboljih boja za dječju sobu prema Emmezeti!

 

Od boja za dječju sobu može vam se zavrtjeti u glavi. Iz tog razloga za vas smo pripremili popis od pet atraktivnih boja za dječju sobu. Pogledajte naše prijedloge i provjerite sviđa li vam se koji od njih!

Klasična pastelno plava boja često se bira za muške sobe, ali može biti privlačna i djevojčicama. Ova boja je savršena za stvaranje mirnog i opuštajućeg okruženja, savršenog za spavanje i učenje, a osim toga je jako popularna za dječje sobe.

Ružičasta je klasična boja za djevojčice, pa odabirom nježnih nijansi ružičaste možete stvoriti suptilan i šarmantan dekor sobe koji će biti prikladan i za bebe i za stariju djecu. Takve boje dječje sobe dobro se slažu s bijelim dodacima ali mogu izgledati sjajno u obliku namještaja na bijelim zidovima.

Suncokret žuta je boja puna energije i optimizma, što je čini pogodnom za dječju sobu. Svijetlo žuta nijansa može potaknuti kreativnost i pozitivno raspoloženje. Međutim, ako se bojite da će vaše dijete biti previše stimulirano takvom bojom, obojite samo jedan zid ili dio zida u dijelu koji će se koristiti za igru.

Boja mente još je jedna od popularnih boja u uređenju interijera i može biti fantastičan izbor za dječju sobu. To je mirna boja koja je pogodna i za dječake i za djevojčice. Također je izuzetno moderna u 2023. godini i njena popularnost ne opada.

Siva je neutralna boja koja se može diverzificirati s akcentima u boji. Možete odabrati sivu kao osnovnu boju za zidove i dodati svijetle ili pastelne naglaske koji se lako mogu mijenjati kako vaše dijete raste i kako se njegov ukus mijenja. Za takvu kombinaciju boja u dječjoj sobi najbolje je odabrati jednu ili najviše dvije boje ili dodati nove boje pomoću dodataka.

 

Boje dječje sobe – zidovi ili namještaj?

 

Već znate koje boje odabrati za dječju sobu, ali ostaje pitanje u kojem će se obliku boje tamo pojaviti. Naravno, najlakši način je obojiti zid sobe u odgovarajućoj boji.  Međutim, to nije jedino rješenje.

U dječju sobu možete unijeti boje uz pomoć namještaja. Atraktivne kolekcije namještaja uključuju dječje krevete, dječje ormare, police za knjige, regale i stolove za djecu koji se mogu pronaći u raznim bojama. U našim Emmezeta centrima s lakoćom ćete pronaći i takve modele namještaja!

Boje dječje sobe također se mogu istaknuti uz pomoć odgovarajućih dodataka. U ovoj ulozi najboljim će se pokazati tekstil: jastuci, pokrivači i šarena posteljina.

 

Za više informacija posjetite našu stranicu www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!