locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koliko često treba čistiti plinski roštilj?

Objavljeno: 2022-02-04 13:57:57
Kategorija: Blog

 

Vrtni roštilji su uređaji bez kojih je teško zamisliti moderan vrt ili vikendicu. Kako je roštiljanje posljednjih godina postalo gotovo naš nacionalni sport, roštilji se također sve češće pojavljuju kao obvezni element opreme za svaki vrt.

Ako volite roštiljanje i ne možete zamisliti ljetnu sezonu, bez druženja uz roštilj, trebate znati da je vrtni roštilj uređaj koji zahtijeva redovito čišćenje i njegu. Koliko često čistiti plinski roštilj, koja sredstva koristiti kako biste uživali u dobroj kvaliteti uređaja što je duže moguće? O svemu tome reći ćemo vam u današnjem članku.

 

Što je plinski roštilj? Nekoliko riječi o samom uređaju.

 

Plinski roštilj jedan je od nekoliko predstavnika velike obitelji vrtnih roštilja, dostupnih u trgovinama. Od klasičnih modela razlikuju se po vrsti goriva koje se koristi tijekom roštiljanja. Najčešće je to mješavina propanskog plina ili propan - butana.

Neki kvalitetniji plinski roštilji mogu koristiti prirodni plin iz kućnih instalacija. To je osobito korisno za ugradbene proizvode.

Plinski roštilji sastoje se od rešetke zagrijane plinskim plamenicima, plinske boce, poklopca koji se može zatvoriti, a ponekad i dodatne komore za dimljenje. Izuzetno su praktični, zagrijavaju se mnogo brže od klasičnih roštilja na ugljen. Oni također često imaju veću površinu rešetke, zahvaljujući čemu omogućuju bržu pripremu veće količine jela i čine opuštanje u vrtu ugodnijim.

Roštilj na plin je također relativno jednostavan za čišćenje i održavanje. Čišćenje rešetke i drugih elemenata najbolje je obaviti odmah nakon pečenja, kada dim prestane izlaziti iz roštilja i cijeli se ohladi.

 

Koliko često treba prati plinski roštilj?

 

Čišćenje vrtnog roštilja nije ni teško ni dugotrajno. Važno je napomenuti da ovu aktivnost treba obavljati redovito, po mogućnosti odmah nakon završetka roštiljanja.

Ako ćete redovito čistiti nekoliko sezona. Pravilno održavanje osigurat će visoku kvalitetu pripremljenih jela. Zanemareni roštilj i prljava rešetka mogu predstavljati zdravstveni rizik i značajno utjecati na kvalitetu jela s roštilja.

Na pitanje, vrijedi li češće očistiti roštilj? Mi odgovaramo definitivno da. Njega produžuje vijek trajanja roštilja, povećava kvalitetu pripremljenih jela na roštilju.

Citirajući stručnjake, predlažemo da je najvažnije da se čišćenje plinskog roštilja odvija kontinuirano, nakon svakog roštiljanja. Ovisno o tome, prilikom čišćenja roštilja posebnu pažnju treba obratiti na rešetku roštilja, plamenike, poklopac i korpus.

 

Kako očistiti rešetku plinskog roštilja - to je ono što obavezno morate zapamtiti

 

Nakon završetka pečenja otvorite poklopac roštilja. Ostavite rešetku da se ohladi oko 3-4 minute. Očistite roštilj tako da rešetku obrišete papirnatim ručnikom ili krpicom i uklonite ostatke hrane s njegove površine. Pokušajte izvršiti zadatak točno i precizno, jer će ubuduće ostaci hrane gorjet i pokvariti okus jela.

Za čišćenje rešetke od spaljenih ostataka hrane koristite samo preparate koje preporučuju proizvođači. Osjetljivi premaz rešetke zahtijeva posebnu njegu. Korištenje sredstava koja nisu namijenjena za ovu vrstu površine može uzrokovati oštećenje ili grebanje rešetke.

Prilikom čišćenja ne zaboravite na spremnik u koji teče masnoća tijekom pečenja. Posudu oprati vodom, a zatim je temeljito osušiti.

Pregledati pojedinačne dijelove i pokretne elemente, te ih osvježiti toplom vodom s dodatkom male količine tekućine za pranje posuđa. Za roštilj, održavanje je iznimno važan zadatak. Sljedeći korak je premazivanje rešetke slojem biljnog ulja. Ovaj tretman štiti površinu od korozije. Sloj ulja učinit će da se jela ne lijepe tijekom sljedećeg roštiljanja.

 

Pamtiti!

 

Površine emajla i vanjski dijelovi roštilja čiste se samo posebnim sredstvom za čišćenje roštilja.

Vrlo je važno premazati rešetku uljem nakon svakog pečenja, dok je još vruća, na taj način će se ulje upiti u mikro-pore rešetke. Ova metoda čišćenja odnosi se na sve vrste rešetki: lijevano željezo, šipke od nehrđajućeg čelika i rešetke od nehrđajućeg čelika.

 

Zlatna pravila za čišćenje plinskog roštilja

 

· za čišćenje roštilja koristite samo specijalizirane proizvode

· ne perite rešetke od lijevanog željeza u perilici posuđa

· Nakon pranja osušite rešetku, ne ostavljajte da se osuši tako da je korozija ne uništi

· čišćenje rešetke započinje uklanjanjem ostataka hrane s rešetke

· nakon pranja premažite rešetku uljem

· četkajte rešetku visokokvalitetnom četkom za roštilj od nehrđajućeg čelika nakon svake uporabe 

· hrđa iz rešetke može se ukloniti pomoću visoke temperature

· održavanje plinskog roštilja produljuje njegov vijek trajanja

Ako želite učinkovito čistiti plinski roštilj, činite to redovito.

 

Osnovno održavanje plinskog roštilja

 

Plinski roštilj također treba održavati nakon završetka sezone roštiljanja. Održavanje je jednako važno kao i čišćenje samog plinskog roštilja.

Ne zaboravite ga impregnirati nakon svakog čišćenja, pranja i sušenja. Bez obzira na to je li vrtni roštilj od lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika, nanesite na cijelu površinu rešetke, sloj biljnog ulja.

Na taj način ne samo da ćemo ga zaštititi od korozije, već ćemo stvoriti i neprijanjajući premaz za sljedeće roštiljanje.

Godišnje održavanje također bi trebalo uključivati provjeru da letvice pričvršćene na plamenike nemaju tragove korozije perforacije i da upaljač plamenika radi ispravno.

 

Koraci koje treba slijediti:

 

1. Čišćenje roštilja uvijek treba početi s izgaranjem. Za to koristite visoku temperaturu plamenika. Sve ih zapalite i zagrijte uređaj na temperaturu od 250-350 ° C. Poklopac treba zatvoriti u ovom trenutku. Prosječno vrijeme izgaranja traje oko 15 - 20 minuta. Prema preporukama stručnjaka, treba ga provoditi dok dim ne prestane izlaziti iz uređaja.

2. Pričekajte nekoliko minuta da se roštilj dobro ohladi.

3. Ispraznite i operite vodom posudu u koju teče masnoća tijekom pečenja.

4. Četkom uklonite spaljene ostatke s roštilja, plamenika i dna pećnice.

5. Osušite površinu roštilja, osigurajte je do sljedeće uporabe.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!