locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Tepih za dječju sobu - koji odabrati?

Objavljeno: 2023-04-12 07:51:57
Kategorija: Blog

 

Prilikom uređenja dječje sobe često smo suočeni s izborom pravog tepiha. Njegov izgled nije beznačajan jer nesumnjivo može biti jedan od najizražajnijih ukrasa u ovom interijeru. Međutim, ne smijemo zanemariti činjenicu da djetetu također mora pružiti udobnost i praktičnost tijekom igre. Pravilno odabran tepih potaknut će dječju maštu i bit će mjesto gdje će dijete rado provoditi vrijeme. Ako se pitate kakav tepih odabrati za dječju sobu - pročitajte naš blog!

 

 

Koja je funkcija tepiha u dječjoj sobi?

 

Tepih za dječju sobu, bilo za sobu dječaka ili za sobu djevojčica, ima nekoliko važnih funkcija. Model, koji je ugodan na dodir, ima važnu funkciju izolacije djeteta od hladnog poda. Dječji tepih također će odrediti mjesto za igru vašeg djeteta. Njegova mekoća i boje već na prvi pogled trebale bi stvoriti dojam ugodnosti i vizualno zagrijati sobu. Tepih za dječju sobu dobar je izbor, ne samo zato što će biti ugodan prostor za igru, već će zaštiti pod od oštećenja, što je njegov osnovni zadatak. Tijekom tog razdoblja, kada je dijete u dobi da se igra na podu, bit će vam lakše oprati ili zamijeniti tepih nego postaviti novi laminat. Tepih u sobi malog, kao i starijeg djeteta, pruža stabilnu podlogu, ali i dekorativni element.

 

Vrijedi li se odlučiti za tepih u dječjoj sobi?

 

Trenutno se u kućama i stanovima jako često izbjegavaju tepisi. Minimalistički trendovi, jednostavnost i podno grijanje čine da tepisi nestaju iz mnogih prostorija. Odabiru se laminati i pločice, koji se lako održavaju čistima, a time se smanjuje i količina grinja.

Međutim, vrijedi li odustati od tepiha u dječjoj sobi? Mi ne mislimo tako. Prije svega, podno grijanje se uključuje samo u određeno vrijeme, a izvan tog razdoblja pod može biti hladan za dijete. Osim toga, dječja soba je mjesto gdje mališan provodi većinu svog vremena igrajući se na podu. Stoga bi to trebalo biti mjesto koje će mu pružiti ne samo izolaciju od tvrdih i hladnih podova, već i udobnost igre. Također, tepisi će zaštititi pod od grebanja autićima ili kockama.

 

Što treba uzeti u obzir pri odabiru dječjeg tepiha?

 

Odabir tepiha za dječju sobu sigurno nije jednostavan. Možete birati između različitih boja, uzoraka, materijala, oblika, duljine i gustoće vlakna. Dakle, na što treba obratiti pozornost pri odabiru dječjeg tepiha?

Dječji tepih trebao bi biti mekan i ugodan na dodir. Dobra ideja bit će model s runom niske ili srednje visine. Tepih shaggy s dugim vlaknima definitivno nije najbolji izbor za dječju sobu. Takav tepih nije praktičan za održavanje čistoće kao ni za igru. Pronalaženje malih kockica i igračaka u takvom runu može biti veliki izazov.

Prilikom odabira tepiha za dječaka ili djevojčicu, vrijedi razmotriti shemu boja i dizajn. Tepih bi se trebao uklopiti u cjelinu, ali ga isto tako treba uskladiti s interesima djece. Za dječake, najbolji izbor bit će modeli s otisnutim cestama.

 

 

Od kojeg materijala odabrati tepih za dječju sobu?

 

Prilikom odabira tepiha za dječju sobu vrlo često se uzimaju u obzir samo izgled i dizajn. Međutim, pri odabiru tepiha materijal izrade je također jako važan. Dječji tepih trebao bi biti izrađen od najkvalitetnijih materijala. Najbolji izbor za dječju sobu su prirodni materijali kao što su juta, vuna ili ugodan na dodir pamuk.

Jako važno pitanje pri odabiru tepiha je to, je li dijete alergično. Trenutno jako puno djece ima alergije. U tom slučaju, pahuljasti tepih neće biti dobar izbor jer se u njemu mogu zadržavati prašina i grinje. Hipoalergenski tepisi uključuju one izrađene od najkvalitetnijih umjetnih materijala, kao što su poliester, polipropilen ili akrilna vlakna.  U tom slučaju idealan izbor bit će tepisi izrađeni od sintetičkih vlakana i pamučni tepisi jer je takve materijale lako održavati čistima. Iz akrilnih tepiha lako je ukloniti prljavštinu, dok je pamučni tepih lako oprati. Također je dobro obratiti pažnju na to kako je tepih obojen. U tu svrhu treba koristiti samo ispitivane i certificirane tvari.

 

Tepih kao sigurnost za dijete

 

Tepih za dječju sobu, prije svega mora biti siguran. Zato, prije nego što se odlučite za određeni model, obratite pozornost na sigurnost u korištenju tepiha. Neki tepisi mogu biti previše skliski i stoga predstavljaju opasnost za djecu, posebno onu koja tek uče hodati. To je iznimno čest problem pa bi bilo dobro da tepih ima gumiranu podlogu - to znači da neće klizati po skliskom podu i bit će idealni u slučaju izuzetno energične djece.

Što ako tepih koji vam se sviđa nema protukliznu podlogu? Ništa strašno, jer su dostupne posebne podloge, koji će nakon stavljanja ispod tepiha ograničiti njegovo proklizavanje. Dostupne su u samoljepljivoj verziji ili kao i one koje je potrebno odrezati na potrebnu veličinu i postaviti ispod tepiha.

 

Koja će veličina tepiha odgovarati u dječjoj sobi?

 

Tepih za dječju sobu mora biti odgovarajuće veličine. Prilikom odabira uzmite u obzir veličinu interijera, dob djeteta i namjenu tepiha. Dječji tepih mora biti dovoljno  prostran da se dijete zajedno sa svojim igračkama slobodno smjesti na njega

Veličinu tepiha, kao i njegov oblik treba uskladiti s veličinom prostorije. Također je vrijedno razmotriti mogućnost postavljanja namještaja na njega. Naravno, tepih koji odaberete mora biti prilagođen vašim osobnim preferencijama. Zapamtite, da u slučaju tepiha za dječju sobu, estetika nije važna toliko koliko je važna funkcionalnost.

 

 Za više informacija posjetite našu stranicu www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter.

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!